Useimmiten kysytyt kysymykset

Useimmiten kysytyt kysymykset

Kysymyksiä & vastauksia

Mitä on aurinkosähkö?

Aurinkosähkö on aivan tavallista sähköä, joka tuotetaan auringon avulla.

Aurinkopaneelit muuntavat auringon säteilyä sähköksi, joka johdetaan sähköä kuluttavien laitteiden käyttöön, sähköverkkoon tai varastoidaan akkuihin.

Paljonko aurinkopaneelit tuottavat Suomessa?

Aurinkopaneelit tuotavat Etelä-Suomessa sähköä vuotuisesti saman verran kuin Pohjois-Saksassa, jossa aurinkopaneeleja on asennettu runsaasti. Suomessa paneelien tuotto painottuu kuitenkin enemmän kesäaikaan. Pimeimpinä kuukausina marras-tammikuussa aurinkopaneelien tuotto Suomessa on hyvin vähäinen ja kesäaikaan suuri pitkän valoisan ajan ansiosta.

Etelä-Suomessa melko tavallisen kokoinen (5 kWp) aurinkosähköjärjestelmä tuottaa aurinkoisella paikalla etelään suunnattuna noin 4 300 kWh vuodessa. Tämä vastaa noin:
– neljännestä tavallisen sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutuksesta
– kahden kolmen asukkaan kerrostaloasunnon vuotuista sähkönkulutusta

Mihin aurinkopaneelit voi asentaa?

Aurinkopaneelit voidaan asentaa kiinteistön katolle, seinälle tai maahan. Erilaisille kattotyypeille, seinille ja maalle on omat kiinnitysjärjestelmänsä.

Mistä aurinkopaneelin sähköntuotto riippuu?

Sähköntuotto riippuu paneelin pinnalle osuvan auringonsäteilyn voimakkuudesta. Aurinkoisella säällä tuotto on paljon suurempi kuin pilvisellä.

Etelä-Suomessa aurinkosähköä syntyy vuotuisesti laskien eniten, kun paneelit kohdistetaan suoraan etelään ja noin 40 asteen kulmaan vaakatasoon nähden.

Itään suunnattaessa paneelien tuotto painottuu enemmän aamuun ja länteen suunnattessa enemmän iltaan. Vuosituotto on itä- tai länsisuuntauksessa noin 30 % pienempi kuin suunnattaessa paneelit etelään.

Varjot vaikuttavat voimakkaasti paneelin sähköntuottoon. Siksi esimerkiksi lipputanko tai puiden latvat eivät saisi varjostaa aurinkopaneelia. Myös puiden lehdet kannattaa poistaa paneelin pinnalta. Pölyn vaikutus paneelin tuottoon on varjoja lievempi ja yleensä sade riittää puhdistamaan paneelit. Aurinkopaneelit voidaan pestä vedellä tai miedolla saippuavedellä.